Van oud tot nieuw kleuradvies

vAN OUD NAAR NIEUW
In 2006 maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen kleuradvies. Ik had er nog nooit van gehoord, na die dag was ik verkocht. Wat super interessant, ik zag van alles gebeuren, van heel bleek naar warm en ook mijn lippen kleurden mee. In die tijd werd uitgegaan van een 4 kleuren systeem. Lente, zomer, herfst en winter.
Tja dan moest je wel in het plaatje passen anders was er al snel een mismatch.

Voor ik zelf de opleiding ging doen heb ik 4x een kleuradvies gehad. Ik ben 2x een lentetype geworden en 2x een wintertype. Het vroegere kleuradvies met het 4 kleurensysteem ging overwegend en alleen uit van de huidkleur, koel of warm, alles werd verder verstopt, het haar werd soms onder een wit mutsje gestopt en verder werd alles zo neutraal mogelijk met een witte kapmantel bedekt. Dan werd er vervolgens eerst met een gouden en zilveren lap gekeken hoe de huid reageerde, welke pigmenten zien we te voorschijn komen, de koele of de warme. Van daaruit kwamen de lappen te voorschijn en werd er gekeken waar de huid het beste op reageerde.

Het was een hele operatie en de ene lap na de andere kwam tevoorschijn om te kijken of het paste.

Gelukkig hebben we de foto's nog

Ik heb foto’s van mij en mijn zus. We zijn alle twee niet goed getest. We zijn geen lente ( klassieke lente, blauwe ogen en blond haar), geen winter en geen herfst. ( mijn zus verfde haar haar altijd rood, mahonie, ze is twee keer een herfsttype genoemd bij twee verschillende kleuradviezen.) Hebben we ooit blauwe blaadjes in een herfstbos gezien?
Tja……. wat zijn we dan?
 
  • dat we reageren op volle heldere kleuren, die kleuren komen natuurlijk in een aantal kleurseizoen voor. 
  • Op de foto is wel goed te zien dat ik niet goed reageer op koele kleuren. Ik ben er ook niet zo blij mee.

Dus zonder goed daglicht lijkt het alsof we reageren op de volle heldere kleuren maar dat zijn moment opnamen. Er kan een schaduw op het gezicht vallen, of een spotje schijnt net wat meer op de huid. Hierdoor kunnen we iedere kleurtype worden, plus ook de kleurvoorkeur van de kleuradviseur speelt mee. ( zoals de dame die echt iedereen wintertype maakte omdat zij die kleuren zo mooi vond)

 
Inmiddels weten we dat niet alleen de huid maar ook wel degelijk de haar- en oogkleur meespeelt bij een kleuradvies. Daarbij komt dat we in de iets meer dan 100 jaar dat de kleurenleer en wat later, het fenomeen kleuradvies bestaat, ook veel zijn gaan evolueren en weten we dat het 4 kleursysteem niet meer toereikend is. We komen nu bv lentetypes tegen met donker en rood haar, of zomertypes met blond haar en herfsttypes met donkerblond haar is ook niet meer vreemd, om maar niet van alle verschillende oog kleuren te spreken want de oogkleur is echt als een toverbal veranderd in zoveel verschillende kleuren, ook kleurpalletten veranderen en zowel geel als bruin zien we niet meer bij de koele kleurtypes.
Het kleurtype wat ik hanteer is met 12 kleurtypes, steeds een seizoen lente, zomer, herfst en winter maar dan nog een verdieping van 3 kleuren,  van licht haar naar donker haar. Ook mengtypes kunnen er bestaan.
12 kleurtypes

Klopt het dan nog steeds?

Zoals in mijn geval, ik had al verteld dat ik ooit 2x een lentetype was geworden en 2x een wintertype. Klopt dit nu? Jazeker helemaal, echter….. mijn kleurtype heeft van alle twee de kleurtypes iets meegekregen. 

Ik had een klassieke lente vader, blond haar en blauwe ogen, mijn moeder daarentegen was een koel zomerkleurtype, dit met elkaar vermengd zorgt ervoor dat ik een mengeling van alletwee ben geworden.

Mijn kleurtype ligt dicht bij de  winter en ook dicht bij de lente maar dan net anders in een eigen kleurtype. De Donkere Lente.

De huid reageert niet op goud of zilver omdat bij de huid de pigmentatie anders verdeeld is. Niet 50/50 koele en warme pigmenten. maar juist 45/55 of 60/40 en dan ligt het er nog maar aan hoe de verdeling is juist meer warme pigmenten of juist meer koele richting de koele kleurtypes. De donkere lente kan ook als enig kleurtype goud zowel als zilver dragen.

Inmiddels 18 jaar later ben ik al geruime tijd zelf professioneel kleuranalyst en heb ik aan veel mensen een goed advies kunnen geven.  Er komen ook donkere lentes bij mij in de studio die ooit eerder een kleuradvies gehad hebben, waarbij ze altijd getwijfeld hebben aan wat ze nu zijn omdat de kleuren van het pallet nooit helemaal goed voelen. Ze vertrekken altijd opgelucht uit de studio als ze weten wat ze dan wel zijn en eindelijk de bevestig gekregen hebben waar ze naar opzoek waren.

Nog even ter aanvulling, Zowel mijn zus als ik testen als Donkere Lente

Lieve zus bedankt voor de historische oude foto’s waarvan ik een mooi verhaal heb kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *